Alla vernissager 2 månader framåt


vernissage onsdag 20 mar

  • Malmö Konsthall, Malmö
  • I konsthallens pågående utställning uppmärksammas Leif Holmstrand i sina många olika roller: konstnär, musiker, curator, konstsamlare och författare. Som författare släpper han nu diktverket »Community«, en bok han arbetat med under 25 års tid. Samtidigt ger Vendels förlag ut ”Termiternas liv” av Maurice Maeterlinck i nytryck, ett verk som inspirerat Holmstrand till både titel och tematik i hans utställning. Välkommen på en kväll av författarsamtal, bokpresentationer- och releaser. Medverkande under kvällen är Leif Holmstrand, Lina Rydén Reynols, Johan Jönsson, Göran Hjalmarsson och Torill Kornfeldt.

  • Galleri Rostrum, Malmö
  • Bokrelease: Världen är gåtan
    Världspoesidagens minnesbok 2012-2023
    »Glöm inte dikterna som var här!« – Det är tanken bakom boken som producenten Ángela García sammanställt till minne av Världspoesidagens 12 första år.

  • Bonniers Konsthall, Stockholm
  • Performanceverket Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären) bygger på material från en rättegångsprocess mot en krets homosexuella män i Göteborg i slutet av 1930-talet. Under den här tidsperioden skedde ofta homosexuella erotiska möten i stadens parker och passager, men den här vänkretsen skapade en gemenskap kring fester i varandras hem. Performancen baseras på utdrag ur förhören, som framförs av Eddie Mio Larson i en koreograferad dialog med en samling erotiska fotografier som hittades i en av männens hem.


vernissage torsdag 21 mar



vernissage fredag 22 mar



vernissage lördag 23 mar



  • Jönköpings läns museum, Jönköping
  • Länssalong 2024 och Ungdomens Vårsalong
    Utställningen är den trettonde Länssalongen. En samlingsutställning som visar utvald konst av verksamma konstnärer med koppling till länet.




  • Ett processrum för demokrati - Gör din röst hörd











vernissage söndag 24 mar

  • Borås Konstmuseum, Borås
  • Borås Art Biennial
    Internationell konstbiennal som upplevs runtomkring i Borås stadsrum samt inne på Borås Konstmuseum.

vernissage måndag 25 mar


vernissage onsdag 27 mar

  • Husby Konsthall, Kista
  • Tag plats i Husby konsthall
    Boende i Järva visar gestaltningar på drömmar, idéer och visioner som skapats genom workshops, studiebesök och inspirationsmöten.

vernissage torsdag 28 mar


vernissage fredag 29 mar





vernissage lördag 30 mar




vernissage torsdag 04 apr



vernissage fredag 05 apr



vernissage lördag 06 apr


















  • Medlemsutställning – konst och hantverk


  • Tema – våryra KarbyGrafikerna



vernissage torsdag 11 apr

  • Galleri Glas, Stockholm

  • Blooming terra På Galleri Glas ställer Vrolijk för första gången ut i Norden i en utställning med främst konstglas. En stor del av verken har skapats exklusivt för utställningen och är inspirerade av körsbärsblomningen. Vrolijk är en multibegåvad konstnär, designer och kreatör inom olika discipliner.




vernissage fredag 12 apr


vernissage lördag 13 apr





  • Johan Tirén Minnen av landskap
    Måleri












  • Åmells konsthandel, Stockholm
  • Vårutställning // Spring exhibition –
    Åmells årliga vårutställning presenterar klassiskt och modernistiskt måleri och skulptur av Nordens främsta konstnärer.






vernissage onsdag 17 apr


vernissage torsdag 18 apr


vernissage lördag 20 apr














vernissage torsdag 25 apr



  • Supermarket, Stockholm
  • SUPERMARKET 2024 – Stockholm Independent Art Fair will take place on 25–28 April 2024 in Stockholm.

vernissage fredag 26 apr






vernissage lördag 27 apr



  • Husby Konsthall, Kista
  • Husby konstsalong
    Tredje året för Husby konstsalong i samarbete med Husby Kulturkvarter. Open call där etablerade som oetablerade mellan 1–100 år bjuds in att ställa ut i en jurybedömd utställning som visas på flera platser i Husby.


  • Sigtunastiftelsen, Sigtuna

  • En moder vaken

    År 2021 utgavs albumet Aquae Profundum med tonsättningar av texter och böner som skrivits av kyrkofäder. Kan motiv ur den sakrala bildkonsten användas på liknande vis som kyrkofädernas texter, och bli till förlagor för samtida måleri? Det vill Erik Jeor utforska inför sin kommande utställning på Sigtunastiftelsen, med bilder av Jungfru Maria, Guds moder, som utgångspunkt.

    Inspirationen till utställningen går tillbaka till då Erik Jeor bodde tillsammans med sin familj i Paris, bredvid kyrkan Eglise Saint-Gervais-Saint-Protais. Där samlas munkar och nunnor fem gånger om dagen för att be och sjunga tillsammans med stadens invånare. Med en nyfödd dotter i famnen gick Erik Jeor ofta dit och lyssnade, vandrade runt i katedralens ”kropp”: bålen, huvudet, armarna och benen. Det verkade som att dessa promenader ökade mottagligheten för att måla mer figurativt än vad han hade gjort tidigare. Denna rörelse mot det figurativa är något han undersöker vidare i sina bilder av Maria.

    Erik Jeor (f. 1974) är konstnär och musiker verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt Ecole Nationale Supérieur des Beaux-Arts i Paris. Erik Jeor har tidigare varit aktuell med utställningar på bland andra Saskia Neuman Gallery och Konstnärshuset i Stockholm, Galleri Benoni i Köpenhamn samt Galerie Ora Ora, Hong Kong. Hans verk finns representerade i en rad samlingar, däribland Moderna Museet, Malmö Konstmuseum samt Sveriges Allmänna Konstförening.

    Vernissage 27 april kl. 14.00 – 16.00, konstnärssamtal kl. 14.30.





  • Tema – ljusstråk KarbyGrafikerna


vernissage onsdag 01 maj


vernissage torsdag 02 maj



vernissage lördag 04 maj









  • Landskrona konsthall, Landskrona

  • »I mina garngråtande skildringar av kroppar i den tragikomiska vardagen undersöker jag de laddade förhållanden som ligger till grund för självuppfattning, intimitet, bekräftelse och individuell upplevelse. Mina verk, som skildrar figurer som visar en hårig men ändå arrangerad sida, och som i det jag kallar underjorden av bilder, visar en slags inre känsla med mer destruktiva och ensamma drag. Mina bilder, handvävda i den traditionella skandinaviska tekniken rya, visar kroppar som zombielika varelser uttryckta genom de hängande garn-linjerna och de täta horisontella linjerna, av mina egna barn, min hund, min kropp, liksom andra kvinnors kroppar.

    Rya är en vävteknik som historiskt har använts för att väva täcken som imiterar fårskinn där den håriga delen ligger mot kroppen. Centralt i ryan är teknikens dubbelsidighet. Den håriga sidan ställer sig som motpol till den släta undersidan, mina verk installeras ofta med båda sidor, med dess olika uttryck, synliga för åskådaren. Jag väver inte bara det välbekanta, personliga, utan hela praktiken sker även i mitt vardagsrum. Hemmet som plats har definierat en av västerländsk kulturs grundläggande idéer om kvinnlighet – den patriarkala synen på kvinnans plats. Det finns goda skäl att förkasta hemmet som en plats med stöd för feministens egen identitet, men hemmet har ambivalenta värderingar – många av oss ser fram emot att komma hem, att vara oss själva. Utöver vissa patriarkala värderingar är hemmet, och som i mitt fall, arbetsplatsen som ligger mitt i hemmet, också förknippad med värden som integritet, säkerhet och konstnärligt ägande.«

    Emelie Röndahl

    BIO: 

    Emelie Röndahl (1982) bor och arbetar i Falkenberg, hon är en vävande konstnär som under flera år handvävt figurativa ryor men som även arbetar med andra uttryck såsom teckning, animation och installation. Emelie studerade på HDK-Valand och Oslo Konsthögskola. 2022 disputerade hon på sin avhandling ”Crying rya – a Practitioner’s Narrative Through Hand Weaving” i konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet. Hon har ställt ut på bland annat Havremagasinet, Hallands Konstmuseum, Trollhättan Konsthall, Svenska Institutet i Paris och på Istanbul Design Biennal.




















vernissage söndag 05 maj


vernissage torsdag 09 maj


vernissage lördag 11 maj







vernissage torsdag 16 maj



vernissage fredag 17 maj


  • Konsthall 16, Gärdet
  • Tore A Jonassons samling
    Ett urval av de nyförvärv som gjorts till samlingen. Fokus ligger på svenska samtidskonstnärer och verken relaterar på olika sätt till idrott.



  • Nässjö konsthall, Nässjö
  • Sörängens folkhögskolas elevutställning – En utställning kring att utveckla sitt hjärta och känsloliv genom konsten.
    Vernissage fredag 17 maj kl 13






Konstkalendern
annonser:

Artely Fine Art Gallery
– konst och NFT av
svenska konstnärer

konstnarernashjalpfond.se
www.konsten.net
www.omkonst.com
www.kultur1.se
aktuellt nummer
Cover, Artguide Sweden, Omslag Konstkalendern 1/2024. © Diana Orving Textila skulpturer och målningar Nässjö konsthall 6 aug–31 aug, se mer här
Konstkalendern

C/O K22, KRUKMAKARGATAN 22, 11851 STOCKHOLM
www.konstkalendern.se utges av/published by:
Blume Production AB
Ansvarig utgivare/publisher: Anders Blume
070 734 59 09

mail   start/hemsida   instagram   twitter   facebook

Kontakta Konstkalendern

info@konstkalendern.se

Om du vill prenumerera på den tryckta Konstkalendern, glöm inte att ange din fullständiga postadress!

Prenumerera eller köp Konstkalendern

Prenumeration (kr inkl moms)
Var 1 år 2 år
Sverige 75 140
Norden 90 170
Världen 90 170

Köp flera ex av samma nummer
Bara Sverige 1 ex 4 ex 8 ex
35 60 90