Konstnärliga tekniker

  Utställningar med design, 4 stycken

  Det kan finnas fler där tekniken inte är angiven.


 • tisdag 04 maj – söndag 13 feb:

  Snowcrash

  Snowcrash började som en designutställning i Milano 1997 av och med en grupp okända, unga finländska arkitekter och formgivare. Gruppen experimenterade med teknologisk hård- och mjukvara, naturliga och syntetiska material och skapade objekt som påminner oss om vad som är möjligt om man ser på framtiden med optimism. Senare utvecklades Snowcrash till ett svenskt företag med bas i Stockholm som samarbetade med internationella formgivare. Snowcrash uppmärksammades globalt och hyllades för sin visionära design.

  I den här utställningen visas kollektionen som utvecklades 1997 – 2003 och som reflekterar en tid då framtiden såg ljus ut och tekniska framsteg revolutionerade sättet att kommunicera och leva på.

  Utställningen produceras av Nationalmuseum efter ett koncept av Gustaf Kjellin, fristående curator och författare, Stockholm och Ilkka Suppanen, arkitekt och formgivare i Helsingfors och en av Snowcrash initiativtagare.


 • Nationalmuseum, Södra Blasieholmskajen 2, Stockholm

  08 519 54 300

  Se hemsida

  Visa karta


 • lördag 29 maj – söndag 30 jan:

  Multikonstnären Stig Lindberg (1916-1982) har med sin formgivning och sina illustrationer försett Sverige med bruksföremål och design sedan 1940-talet. Med enorm produktivitet, experimentlusta och en förmåga att vara funktionalist utan att göra avkall på sin fantasi, har hans design under de senaste 80 åren fyllt tusentals hem.
  I konsthallen visas verk av emalj, kakel och keramik. I Annes Hus på nedre terrassen får du kliva in i ett privathem à la Lindberg och kanske hittar du en Berså i skulpturparken! Stig Lindbergs son Lars Dueholm-Lindberg är förvaltare av Stig Lindbergs arv tillika curator av utställningen på Millesgården.

  © Stig Lindberg, Tyg Melodi, 1947.

 • Millesgården, Herserudsvägen 32, Lidingö

  08 446 75 90

  tis–sön 11–17

  Visa karta


 • torsdag 14 okt – söndag 09 jan:

  Scandinavian Design & USA Människor, möten och idéer, 1890–1980

  För första gången presenteras förhållandet mellan skandinavisk och nordamerikansk design under 1900-talet som en utställning. Nationalmuseum bjuder in till utställningen Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980, som är resultat av ett internationellt samarbete och ny forskning. Med en unikt sammansatt kollektion av föremål från samlingar i USA och Norden, får besökaren ta del av strömningar som legat till grund för estetik, identitet och idévärld som vi möter än idag. Utställningen undersöker bland annat den skandinaviska emigrationens betydelse och de ambitiösa marknadsföringskampanjerna för så kallad Scandinavian Design i USA på 1950-talet. I fokus är även frågan om design som verktyg för internationell diplomati.

  Upptäck hur transatlantiska relationer mellan Norden och USA blev en del av kulturarvet på båda sidorna av Atlanten. Följ med på en designhistorisk resa producerad av Los Angeles County Museum of Art och Milwaukee Art Museum, tillsammans med Nationalmuseet i Oslo och Nationalmuseum i Stockholm.

  Begreppet Scandinavian Design syftade på modern design från Norden när det myntades på 1950-talet och lanserades internationellt. Begreppet fungerade som en paketering inom både politik och ekonomi och förknippades med nordiska traditioner, kultur och natur samt demokratiska värderingar. Även om begreppet rymmer ett vist mått av sanning är det omtvistat och utställningen visar också en mångfacetterad längre historia om design. Exempel som lyfts fram är vikingen i flygreklam, industridesign för nya hushållsvaror och konsthantverksskicklighet i silverserviser för en ny cocktailkultur. Andra exempel, som kan spåras tillbaka till begreppets attraktionskraft, är inredningsdetaljer i såväl FN:s högkvarter som i exklusiva privatvillor och bilinredningar i vävd textil.


  © Lillian Holm, First Sight of New York, 1930-tal (beskuren). Foto: Flint Institute of Arts.

 • Nationalmuseum, Södra Blasieholmskajen 2, Stockholm

  08 519 54 300

  Se hemsida

  Visa karta


 • lördag 27 nov – söndag 19 dec:

  »Ett hundra ett«

  I år skulle Åke Arenhill fyllt 101 år. Redan för tre år sedan, när han ställde ut senast på Galleri Final tillsammans med sin dotter Emma, talade vi om vad han skulle ställa ut på sitt 100-årsjubileum. Men under utställningen på Galleri Final 2018 gick tyvärr Åke bort och han finns inte med oss längre. Sedan kom pandemin, och den tänkta jubileumsutställningen förra året fick ställas in. Men nu kör vi. I Åkes anda. En del av verken har inte visats tidigare.

  Konstkritiker Carolina Söderholm skriver i boken ”ARENHILL” :
  De konsthistoriska referenserna är överhuvudtaget många när Åke Arenhill under 1990- och 2000-talet griper sig an cirkusen, dansen och dräkthistorien som motiv. Här skymtar rörelsen och kubismen i Gösta Adrian-Nilssons måleri och varför inte Marc Chagalls fantasirika och färgstarka bildvärld. Men också genklangerna från Sonia Delaunay, under 1900-talets första decennier pionjär inom modernismens abstrakta måleri, samt – liksom Arenhill – verksam inom mode, design och scenografi. Resultatet är, framför allt i danssviten, en serie bilder som både söker sig tillbaka till det tidiga 1900-talets avantgardistiska modernism och uttrycker konstnärens eget temperament. Det är som om inte bara målarlusten, utan även känslan för färgernas och formernas dynamik stegras under dessa sena år. Men det är med samma vakna blick som alltid han betraktar sin omgivning. En blick full av den värme, nyfikenhet och humor som i snart sjuttio års tid satt sin prägel på hans konstnärskap i bild och ord. Vernissagedagen lördagen den 27 november klockan 14.00 på kommer jazzsångerskan Anna-Mia Barwe sjunga några sånger från Åke Arenhills rika musikproduktion.


  © Åke Arenhill, »Dans mot natt«, gouache på papper, 40x30 cm

 • Galleri Final, Kungsgatan 31, Malmö

  040 30 78 36 070 77 33 840

  För öppettider se hemsida

  Visa karta


Konstkalendern

C/O K22, KRUKMAKARGATAN 22, 11851 STOCKHOLM
www.konstkalendern.se utges av/published by:
Blume Production AB
Ansvarig utgivare/publisher: Anders Blume
070 734 59 09

            

Kontakta Konstkalendern

info@konstkalendern.se

Om du vill prenumerera på den tryckta Konstkalendern, glöm inte att ange din fullständiga postadress!

Prenumerera eller köp Konstkalendern

Prenumeration (kr inkl moms)
Var 1 år 2 år
Sverige 75 140
Norden 90 170
Världen 90 170

Köp flera ex av samma nummer
Bara Sverige 1 ex 4 ex 8 ex
35 60 90