Konstnärliga tekniker

  Utställningar med design, 6 stycken

  Det kan finnas fler där tekniken inte är angiven.


 • torsdag 24 feb – söndag 28 aug:

  Swedish Grace – konst och design i 1920-talets Sverige I utställningen sammanfattas den epok som brukar kallas för »det glada 20-talet« men som egentligen var ett motsättningarnas decennium. Den uppsluppna feststämningen blandades med hungersnöd, regeringskriser och hög arbetslöshet. Tradition och nationalistiska tongångar ställdes mot ny teknik och internationell modernism, vardagsnära skildringar och hantverksambitioner mot postkubism och industriell massproduktion. Arkitekter, formgivare och konstnärer hämtade inspiration från hela världen och former från antiken, det förhistoriska Egypten och Kina. I utställningen visas konst, design, film och mode från en brytningstid som lade grunden till det moderna samhället av konstnärer såsom Gösta Adrian-Nilsson, Otto G Carlsund, Siri Meyer, Vera Nilsson, Edward Hald, Simon Gate, Anna Petrus, Nils Fougstedt och Carl Malmsten.

  Greta Fahlcrantz-Lindberg, Porträtt av Märtha Gahn, 1920. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum.

 • Nationalmuseum, Södra Blasieholmskajen 2, Stockholm

  08 519 54 300

  Se hemsida

  Visa karta


 • lördag 07 maj – söndag 06 nov:

  Industridesignkollektivet Numen/For Use gör en stor installation som både fyller och sprider sig ut ur den 25 meter långa logbyggnaden på Wanås. De har i 15 år experimenterat med rep och tejp i intrikata konstruktioner och svindlande former som sträcker sig i olika riktningar. Besökare bjuds in i de stora strukturernas gångar och hålrum i installationer som lockar både tanke och kropp till upptäckt. Parallellt med en fascination över tejpens möjligheter har gruppen arbetat för att hitta en hållbar ersättare till materialet. Steg för steg har de i nära dialog med en tillverkare hittat fram till en biologisk nedbrytbar tejpvariant. Installationen på Wanås Konst blir den andra de gör med materialet. Den första var på Garage Museum i Moskva 2019. Numen/For Use är ett industridesignkollektiv som grundades av Nikola Radelkjkovic, Sven Jonke och Christoph Katzler 1998. De samarbetar i projekt som tar dem bortom industridesign.
  www.wanaskonst.se

  Sven Jonke, Numen/For Use. Photo: Mattias Givell.

 • Wanås Konst, Knislinge (mellan Hässleholm och Kristianstad), Knislinge

  044 253 15 68

  Skulpturparken med samlingen öppen dagligen året runt kl. 10–17. Öppet inomhus, café, workshop, deli/shop mars–nov. För fullständiga öppettider och visningar se hemsida. Wanås Restaurant Hotel har varierande öppettider se www.wanasrh.se.

  Visa karta


 • lördag 21 maj – söndag 28 aug:

  Design för en energiresilient vardag Hur kan köket se ut i en framtid med mindre tillförlitlig energitillgång? I en interaktiv utställning visas prototyper och information från forskningsprojektet Design för en energiresilient vardag.

  Design för en energiresilient vardag, Illustration: Boid

 • Rian designmuseum, Skepparesträtet 2, Falkenberg

  0346 88 61 25

  tis–tor 12–16, lör–sön 12–16 ons udda veckor 12–19. Juli: tis–sön 12–17.

  Visa karta


 • lördag 21 maj – söndag 25 sep:

  HONEY

  (f. 1980) arbetar främst inom det skulpturala mediet. Med sina verk utmanar Alvarez det traditionella konsthantverket och konstverkets beskaffenhet genom att lekfullt undersöka gränsen mellan rollen som konstnär och ingenjör. Konstnären designar själv verktyget som skapar konstverken och avskriver sig således från tillblivelsen.

  Begreppet ingenjörskonst förkroppsligas. Det Alvarez främst har kommit att bli känd för är den stora tryckpress han konstruerade 2016. Tryckpressen, The Extruder, är en storskalig lerpress som med tre tons styrka pressar ut lera genom olika profiler och munstycken. Formationerna blir till synes förvrängda och plastiska objekt och kolonner som på ett djärvt sätt kontrasterar och refererar till såväl arkitektoniska element som det klassiska skulpturbegreppet.


  www.millesgarden.se

  © Anton Alvarez. Foto: Carl Kleiner ©Studio Kleiner

 • Millesgården, Herserudsvägen 32, Lidingö

  08 446 75 90

  tis–sön 11–17

  Visa karta


 • lördag 21 maj – onsdag 08 jun:

  examensutställning; Grafisk design, LTU

 • Konsthallen i Luleå, Kulturens hus Skeppsbrogatan 17, Luleå

  0920 45 40 80

  tis 12–16, ons–tor 12–19, fre–sön 12–16.

  Visa karta


 • lördag 04 jun – söndag 28 aug:

  ART WALK
  Framtidsland

  Deltagande konstnärer: Marcus Bagge, Amanda Cederstrand, Susanna Gunnarson, Helena Kubajczyk, Elisabeth Palm, Jenni Schöld, Malin Sjöstedt, Lova Wahlström

  I samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap utomhusutställningen Art Walk i det närliggande natursköna Tjörnedala Strövområde. I årets Art Walk presenteras åtta verk av konstnärer från ÖSKG, Östra Skånes Konstnärsgrupp, samt andraårsstudenter på Österlenskolan för konst och design i Simrishamn.

  Genom utställningens tema Framtidsland undersöker konstnärerna olika frågeställningar kring vår gemensamma framtid; social och miljömässig hållbarhet, utopier och konstens potential att kunna bidra till samhällsförändring.

  Mer om konstnärerna och deras verk:
  oskg.se
 • Tjörnedala Konsthall, Östra Skånes Konstnärsgrupp, Tjörnedalagården, Baskemölla, Simrishamn

  0414-260 80

  Öppet: Se nedan.

  Visa karta


Konstkalendern

C/O K22, KRUKMAKARGATAN 22, 11851 STOCKHOLM
www.konstkalendern.se utges av/published by:
Blume Production AB
Ansvarig utgivare/publisher: Anders Blume
070 734 59 09

mail   start/hemsida   instagram   twitter   facebook

Kontakta Konstkalendern

info@konstkalendern.se

Om du vill prenumerera på den tryckta Konstkalendern, glöm inte att ange din fullständiga postadress!

Prenumerera eller köp Konstkalendern

Prenumeration (kr inkl moms)
Var 1 år 2 år
Sverige 75 140
Norden 90 170
Världen 90 170

Köp flera ex av samma nummer
Bara Sverige 1 ex 4 ex 8 ex
35 60 90