NYHETER

Tipsa oss gärna om nyheter i konstvärlden, eposta!

N Y H E T :   publicerad: 2018-02-08 torsdag 08 feb – onsdag 28 feb
 • Sigrid Hjertén i helfigur

  Nu öppnar Waldemarsuddes stora utställning med Sigrid Hjertén. Den kan ses som en uppföljning till den stora biografi om konstnären som Görel Cavalli-Björkman skrivit och som kom ut på Bonniers förlag förra året med titeln »Kvinna i avantgardet. Sigrid Hjertén. Liv och verk«.

  Utställningen består av 100-talet verk från omkring 1910 till mitten av 1930-talet och är uppdelad i tre avdelningar. I den första ser man ett färgstarkt expressionistiskt måleri tydligt påverkad av Matisse tecknarskola som hon och många andra svenska konstnärer gick på under 1909-1910.

  Nästa avdelning är verk från 1920-talet där hennes egen stil utvecklades och där man också får se hur hon och hennes make Isaac Grünewald skilde sig åt. Hjertén är bland annat känd för sin mycket medvetna färghantering som bland annat åskådliggörs i ett motiv som de båda konstnärerna antagligen gjort samtidigt - ett porträtt av en restaurangkock.

  I avdelningen för 1930-talsverk finns bland annat Balillaparaden (se här intill) föreställande en parad med unga flickor som Mussolini-pionjärer anförda av en kvinna i stövlar (ner till vänster). Även här är färghanteringen anslående.

  Sigrid Hjertin föddes i Sundsvall 1885 och dog svårt psykiskt sjuk 1948.

  Utställningen pågår t o m 26 augusti.

  www.waldemarsudde.se

 • Sigrid Hjertén. Balillaparaden, Palermo, 1934. Gouache, 85x89,5 cm. Foto: Göran Sehlstedt / Stadsmuseet i Stockholm


N Y H E T :   publicerad: 2018-02-07 onsdag 07 feb – torsdag 15 feb
 • Jens Fänge i stor separatutställning

  Bonniers konsthall öppnar nu en stor separatutställning med Jens Fänge. Utställningen består huvudsakligen av verk gjorda under de senaste tio åren.

  De flesta verken är skapade med en slags tredimensionell teknik där flera lager färg, trä, kartong med mera tillsammans bildar en enhet. Utställningens titel »Drömmarna« förefaller kongenial eftersom verkens olika mer eller mindre realistiska delar tillsammans bildar ett innehåll som mycket väl skulle kunna vara ett sätt att illustrera just drömmar. Ofta återanvänder han delar från ett verk i flera andra, men där dessa delar ingår i ett helt annat sammanhang. Det är också påfallande ofta så att de ingående delarna är inplacerade i ett rum, som en slags scenografi. Jens Fänge själv påstår att verkens titlar ofta är betydelsefulla och ger ibland en ingång till bilderna. Men, ofta är de både svåra att tyda och spännande att fördjupa sig i. Fänge påstår också att flera av de senare verken har han ännu inte själv hunnit analysera. I utställningen finns också två större väggmålningar, i själva verket tapeter, där han hängt in ett antal bilder. Han berättar under en pressvisning att det gjorde han första gången på en utställning där han tyckte att han inte hade så mycket att visa. Men på så sätt lyckades han fylla en hel vägg.
  Utställningen pågår t o m 1 april.

  www.bonnierskonsthall.se

 • © Jens Fänge, »Drömmar«. Denna bild, liksom utställningen heter Drömmar. Foto: Konstkalendern.


HÄNDELSER


 • www.konsten.net
 • Lidingö konstnarer
 • www.kultur1.se
 • www.kulturvalet.se
 • www.konstperspektiv.nu